Revista KAESER: Protecţia monumentelor istorice cu ajutorul compresoarelor mobile moderne

În mijlocul Transilvaniei, în satul românesc Geoagiu, se află cea mai veche capelă medievală din România. Arheologul Gheorghe Petrov a făcut cercetări timp de peste un deceniu la începutul anilor 1990 legate de perioada în care a fost construită de fapt capela. În timpul săpăturilor, el și echipa sa au descoperit peste 200 de morminte, dintre care cele mai vechi datează din timpul domniei regelui Ladislau I (1077- 1095) și a regelui Coloman I. Cărturarul (1095-1116).

 

Capela construită în stil romanic din Geoagiu este una dintre cele mai vechi clădiri sacre existente din România. Perioada sa exactă de construcţie este necunoscută, dar conform descoperirilor arheologice, în special a mormintelor situate în curtea bisericii și datării lor în jurul anului 1100 d.Hr., biserica sigur a existat deja la sfârșitul secolului al XI-lea. Capela Rotonda a fost folosită ca biserică până la sfârșitul secolului al XVI-lea. Ulterior, în curtea adiacentă clădirii, a fost construită o nouă biserică (Biserica Reformată). Aici se găsește până in zilele noastre o foarte valoroasă orgă construită de specialistul în orgi Istvan Kolonics. Interesant este că biserica are atât în interior cât și în exterior numeroase reminiscenţe care amintesc de istoria romană, cum ar fi statuile a doi lei situate direct la ușa bisericii, care sunt probabil statui ex-voto pentru vindecarea bolnavilor care mergeau la băile termale din apropiere. În dreapta intrării se află un basorelief care îl înfăţișează pe semizeul Hercule venerat de soldaţii romani, iar lângă acesta se află un monument funerar încastrat în peretele bisericii cu portretul unei femei romane.

Mari provocări

Pentru a păstra clădirea unică pentru posteritate, Eparhia Reformată din Ardeal a însărcinat în 2021 compania de construcţii Domino Construct Expert cu restaurarea clădirii sacre. Pentru lucrările ample de renovare ale faţadei era nevoie nu numai de cunoștinţe tehnice profunde și de echipamente adecvate, ci și de experienţă cu lucrul la înălţime. Sprijinul competent pentru această parte a restaurării a fost oferit de expertul în faţade ALPIN SHUNT. Compania, fondată în 2009 de directorul general Cseresznyes, este specializată în restaurarea și curăţarea profesională a faţadelor la monumente și clădiri istorice, activitate la mare cerere în prezent. Pentru a efectua aceste operaţiuni speciale, expertul în faţade se bazează pe echipamentele sale diverse și sofisticate din punct de vedere tehnic, cu ajutorul cărora ALPIN SHUNT aplică, printre altele, cele mai diverse procese de sablare disponibile în prezent (sablare cu nisip, sablare cu gheaţă carbonică, hidrosablare). La structuri și monumente înalte (de exemplu, turnuri de biserică) sau structuri metalice (de exemplu, acoperișuri de tablă), lucrările de curăţare și restaurare sunt adesea combinate cu tehnici de alpinism utilitar. Sunt folosite și platforme aeriene de lucru și lifturi de faţadă, așa cum a fost cazul lucrărilor realizate la capela în stil romanic din Geoagiu.

 

Eroii șantierelor „Made in Germany”

Pentru operarea diferitelor echipamente speciale folosite la restaurarea faţadelor este nevoie de aer comprimat. Acesta acţionează toate echipamentele, cum ar fi aspiratoarele, aparatele de curăţare cu înaltă presiune, aparatele de curăţare cu jet de gheaţă carbonică, aparatele de curăţare cu jet de apă, aparatele de curăţare cu abur, etc. Pentru alimentarea diverselor echipamente cu aer comprimat, ALPIN SHUNT se bazează pe compresoarele mobile KAESER de tipul MOBILAIR 31 și MOBILAIR 82. Echipate cu motoare diesel moderne, cu consum redus de combustibil și caroserii robuste, aceste motocompresoare mobile pentru construcţii îndeplinesc chiar și cele mai exigente condiţii de pe șantier: Datorită capotelor din polietilenă realizate prin turnare centrifugală, sistemele sunt extrem de stabile, iar conceptul de operare intuitiv și simplu le face un partener valoros pe șantier. Datorită accesibilităţii optime a tuturor punctelor de întreţinere sunt evitate perioadele de nefuncţionare inutile. Acest lucru este deosebit de important pentru efectuarea lucrărilor de restaurare cu respectarea termenelor de execuţie. MOBILAIR 82 este echipat suplimentar cu un generator pentru a avea o sursă mobilă de energie disponibilă în orice moment pe șantier.please use a carriage return (Enter) herePentru zonele interioare sensibile sunt disponibile versiunile fără emisii e-Power cu electromotor eficient energetic.

Motocompresoarele mobile pentru construcţii de la KAESER au livrat în mod fiabil aer comprimat de calitate pentru toate echipamentele noastre folosite la renovare. (István Cseresznyes, proprietarul companiei ALPIN SHUNT)

 

Vezi articolul integral in Engleză

Vezi articolul integral in Română