Biserica Reformata Rotonda Geoagiu, sablare abraziva, restaurare

  • Home
  • Case Studies
  • Biserica Reformata Rotonda Geoagiu, sablare abraziva, restaurare

Biserica Reformata din Geoagiu Bai, aflata intr-o stare avansata de deteriorare, lucrari de sablare, restaurare si alte lucrari la inaltime.

Pe parcursul procesului restaurarii Bisericii Reformate din Geoagiu Bai, aflate intr-o stare avansata de deteriorare, compania ALPIN SHUNT a colaborat cu firma Domino Construct Expert pentru lucrarile de sablare, restaurare si alte lucrari la inaltime.

Provocarea:

ceea mai veche biserica medievala de pe teritoriul Romaniei aflata intr-o stare avansata de deteriorare

Solutia:

Sablare abraziva a zidurilor si acoperisului, cu atentie sporita la detalii si texturi

Rezultatul:

Un monument istoric restaurat prin tehnici de sablare abraziva a pietrei si caramizii, cu rezultate deosebite.

Biserica Rotonda din localitatea Geoagiu pare sa fie ceea mai veche biserica medievala de pe teritoriul Romaniei. Cel putin asta ne demonstreaza rezultatul ultimelor cercetari arheologice conduse de arheologul Gheorghe Petrov in decursul anilor 1993-2004, care au avut loc in jurul bisericii si in interiorul ei. In urma acestor sapaturi s-au descoperit peste 200 de morminte, cele mai vechi dintre ele fiind datate din perioada regelui Ladislau I (1077-1095) si Coloman I. Carturarul (1095-1116). Datorita acestor descoperiri, putem afirma ca biserica Rotonda exista deja la sfarsitul secolului XI, insa datarea exacta a construirii sale ramane o enigma.
Materialul de constructie al cladirii prezinta o schimbare la aproximativ mijlocul inaltimii acesteia. Partea de jos este construita in mare parte din caramida romana arsa, provenita probabil de la cladirile bailor antice (Germisara sau Thermae Dodonae), care se aflau la 6 km de localitatea Geoagiu, iar partea de sus este alcatuita din piatra de rau si piatra ecarisata.
Cladirea este folosita ca biserica, cam pana la sfarsitul secolului XVI., cand se construieste cealalta biserica din curte (biserica reformata), iar dupa aceea este folosita ca clopotnita a bisericii, dar si ca locuinta. Acest fapt ar fi demonstrat prin inscriptia anului 1625 pe o grinda din interiorul bisericii, grinda care sustinea tavanul primului nivel. O insemnare din arhiva bisericii, ne arata ca in 1796 era locuinta invatatorului comunitatii. Intrarea in locuinta se facea din partea nordica a cladirii, fiind vizibil si astazi locul accesului in cladire. Chiar si in timpul comunismului, aceasta cladire a fost folosita ca locuinta sociala.
Tot in aceasta curte se afla si biserica reformata, care initial ar fi fost construita la sfarsitul secolului XVI., ca biserica catolica , datarea exacta a constructiei acesteia nefiind sigura din lipsa surselor istorice. Intre timp biserica gotica devine un lacas de cult reformat, datorita raspandirii ideologiei calviniste in zona hunedoreana.
Chiar in usa bisericii apar doi lei romani, aceste statui probabil au fost folosite ca ex voto-uri romane, oferite zeilor pentru vindecarea in baile din apropiere, dar ar putea fi si o intruchipare a blazonului Legiunii XIII Gemina care era stationata in zona Geoagiului. Langa intrare spre dreapta, apare un relief cu semizeul Hercule, care era venerat de soldatii romani. In imediata apropiere a acesteia observam un monument funerar incastrat in zidul bisericii, care intruchipeaza portretul unei femei romane.
In partea sudica gasim relieful unei Meduze din mitologia romana, dar si o intruchipare a unui banchet funerar de pe vremea romanilor. Tot aici putem vedea geamurile gotice, care au fost pastrate din vechea biserica.
In interiorul bisericii, gasim o orga valoroasa, construita in anul 1870 de constructorul de orgi din Targu Secuiesc, Kolonics Istvan.

Mai multe studii de caz