Lucrari de sablare piatra si caramida pentru reabilitarea monumentului istoric
Avand in vedere particularitatea studiilor, a lucrarilor de restaurare si reconstituire, in prezent acest obiectiv este considerat de specialistii in domeniu ca unul din cele mai ample si complexe lucrari de reabilitare ale unui monument istoric din Romania.
Provocarea:
Solutia:
Rezultatul:
Echipa noastra a efectuat lucrari de sablare piatra si caramida in cadrul acestui proiect de restaurare
Obiectivul este de o importanta culturala si istorica deosebita, fiind un exemplu tipic pentru arhitectura baroca a secolului XVIII din Transilvania. Din perspectiva proiectarii si realizarii lucrarilor de reabilitare, acest proiect este considerat ca fiind cel mai complex din ultimii ani, pe plan national.
Activitatile majore ale investitiei au vizat consolidarea structurala a bisericii si a claustrului, reabilitarea arhitecturala, restaurarea componentelor artistice, amenajarea si dotarea cu infrastructura moderna a unor spatii expozitionale, precum si digitizarea monumentului istoric.
BISERICA
In 1748 se pune piatra de temelie a bisericii, ce va fi hirotonisita in 1758 in onoarea Sfantului Petru de Alcantara. In timp, bisericii i se vor anexa capela Mariei de Loretto cu un altar propriu, iar in interior se vor realiza de-a lungul anilor patru altare de o deosebita delicatete artistica, specifica perioadei si o orga impresionanta pentru a acompania corul bisericii. In 1855 biserica trece printr-un incendiu de amploare, fapt care va atrage nevoia unor lucrari de restaurare. Cele doua turnuri vor fi edificate in 1878 pentru a adaposti clopotele bisericii, ulterior fiind dotate si cu ceas mecanic exterior. Dupa 1900, bisericii i se vor anexa mai multe corpuri pentru deservirea tuturor functiilor manastirii si pentru realizarea unei scoli catolice si a unei sali de festivitati pentru comunitate.
Cripta
Cripta situata la subsol, dedesubtul zonei altarului principal si sacristiei, este una din surprizele placute ale acestui monument istoric din secolul XVIII. Dupa ce a fost evacuat namolul si noroiul acumulat intr-un strat de cca 50 cm grosime, podeaua originala a bisericii a fost mutata pe un pat de piatra in cripta pentru a permite accesul confortabil al vizitatorilor acestui vestigiu. Zidaria criptei a fost curatata prin sablare, nisele de inchidere a criptelor au fost restaurate, iar inscriptiile acestora au fost facute mai lizibile prin tehnici specifice.
Proiectant general: MOEBIUS ENGINEERING
Proiectare arhitectura: ARH SERVICE GUTTMANN and COMP – KK STUDIO DE PROIECTARE
Proiectare rezistenta: MOEBIUS ENGINEERING
ANTREPRENOR GENERAL: Kesz Epito es Szerelo Zrt. Sucursala Cluj-Napoca