Prezentare proiect: Reabilitare cladire RECORD PARK, sablare caramida, lemn, fier
Un proiect foarte important pentru noi a fost proiectul de reabilitare Cladire Record Park, unde am executat lucrari de sablare abraziva a suprafetelor de caramida, lemn si fier.
Cladirea Record Park face parte din fosta Fabrica de tutun din Cluj, un complex de cladiri istorice din categoria monumentelor istorice industriale in anul 2007, care fusese demolata aproape complet. Complexul de cladiri al Fabricii de tutun, databil la a doua jumatate a secolului al XIX-lea nu era declarat monument istoric (in pofida uzantei de a introduce automat cladirile mai vechi de 100 de ani pe Lista Monumentelor Istorice), si facea parte dintr-o categorie de cladiri istorice deosebit de vulnerabile: patrimoniul industrial construit.
Provocarea:
Solutia:
Rezultatul:
Cladirea dispune de o planimetrie si volumetrie simpla, o caracteristica generala a constructiilor industriale. Acoperisul este in doua ape, invelite cu placi de ardezie de forma patrata. La capatul vestic al fatadei sudice gasim o copertina metalica, care probabil a fost adusa de la o alta cladire, dar in mod sigur este de epoca, cum arata si modul de imbinare, prin nituri.
Este interesant faptul ca la ferestre, tamplaria istorica s-a pastrat aproape in totalitate, insa usile sunt moderne, cu tamplarie metalica, confectionate in anii 1960-1970. Ferestrele au inchidere in segment de cerc, partea superioara a lor este marcata printr-un contur gros de tencuiala. La ferestre s-a pastrat in stare functionala si feroneria originala. Structura de rezistenta originala a cladirii s-a pastrat in intregime: in interior se ridica 25 de perechi de stalpi (atat la parter cat si la etaj), care sustin grinzi de structura metalica. Aparent, stalpii sunt din zidarie, insa intr-o incapere din zona vestica se poate observa ca acestea contin de fapt un miez metalic, „imbracat” cu caramizi moderne, cu gauri, realizat candva in anii 1960-70. Un singur stalp nu a fost „imbracat” in caramida (doar vopsit cu vopsea de ulei), altul a fost partial eliberat de zidarie. Stalpii metalici au sectiune circulara si au prelucrare si decor tipic pentru sfarsitul secolului al XIX-lea, cu „capitel” profilat, de pe care se ridica un element de prindere a grinzii metalice superioare. Pe stalpul „liber” chiar gasim o inscriptie stantata, scurta, dar importanta: RUSZKITZA / 1885. Inscriptia se refera la locul si la data realizarii stalpilor. Localitatea din inscriptie este mai putin cunoscuta astazi, insa a fost importanta la cumpana sec. XIX-XX: este vorba despre satul Ruschifa din judetul Caras Severin, respectiv de localitatea, Rusca Montana, amandoua fiind cunoscute pentru extragerea minereurilor feroase si pentru productia de fier. Fierul produs aici era folosit mai ales in constructii si structuri ingineresti in perioada Monarhiei Austro-Ungare, mai multe poduri din orasele banatene Mehadia, Lugoj sau Caransebes erau construite din elemente de fier confectionate in cele doua localitati.
Podul s-a pastrat in starea initiala, aproape fara nici o modificare majora. Sarpanta este o structura inginereasca timpurie, si pare a fi originala si invelitoarea de ardezie. Este interesant faptul ca si in pod gasim zidul cu usa metalica originala.
Dr. WEISZ Attila, istoric de arta
Detalii tehnice:
Denumire proiect: Reabilitare cladire existenta
Beneficiar: SPEEDWELL, RECORD PARK
Proiectant general: FUSE ARCHITECTURE & INTERIOR DESIGN SRL prin arh. Andrei PETRACHE
Antreprenor general: WEBERHAU SRL
Proiectant rezistenta: WINCON SRL
Proiectant instalatii: CSP PROIECT LINE SRL
Locatie: Cluj-Napoca
Durata lucrarii: 11.03.2019 – 11.04.2020